Onze Patronen

 
Quick Links

 
Patroon Zoeken


Poppenkleertjes Patronen Maken

Ik krijg altijd veel vragen over hoe ik mijn patronen teken dus misschien is het leuk als ik daar iets over vertel. Eerst teken ik schetsjes van wat ik graag zou willen maken. Daarna teken ik de patronen met de hand op patroonpapier door de basispatronen te veranderen. Voor alle poppenmaten heb ik basispatronen op stevig karton en die basispatronen gebruik ik om alle modellen te maken. Voor het tekenen op patroonpapier, gebruik ik patroonpapier met ruitjes van 1cm x 1cm.


Zo ziet een getekend patroon eruit op mijn scherm

Omdat poppenkleertjes zo klein zijn, teken je niet op schaal maar meteen op ware grootte. Als het tekenen klaar is, knip ik de deeltjes uit het patroonpapier, maak ik alle kleertjes en breng ik verbeteringen aan. Dan teken ik de patronen in de computer.

Eerst scan ik de papieren deeltjes, die zie je links en deze teken ik over in de computer, dat zie je rechts. Voor het tekenen in de computer gebruik ik geen speciaal patroontekenprogramma, die zijn er wel, maar ik gebruik Adobe Illustrator. Dit werkt prima en ik kan Illustrator ook voor andere dingen gebruiken waar patroontekenprogramma's toch weer minder geschikt zijn. Voor tekenprogramma's is het fijn als je een groot scherm hebt want er gebeurt nogal wat op zo'n scherm. Ik heb een iMAc met een scherm van 27" en dat is zo goed als het maar kan zonder meteen industrieel te worden.

 

Zelf Poppenkleertjes Patronen Maken

Dat zul je altijd zien, een hele website vol met poppenpatronen maar het patroon dat je zoekt zit er net niet bij... tja, dan moet je zelf aan de slag.

 

Wat heb je nodig?

Om zelf poppenkleertjes patronen te maken heb je niet veel nodig: een pop, meetlint, ruitjes patroonpapier met ruitjes van 1cm x 1cm, gekleurde balpen, liniaal van 50cm en heel belangrijk, dit boek:

Dit Patronen voor Kinder- en Babykleertjes boek geeft alle informatie over hoe je zelf patronen kunt tekenen. Voor poppen zijn de maten in het boek niet geschikt maar je kunt heel erg goed zien hoe patronen in elkaar zitten en hoe je naden moet veranderen om de gewenste ontwerpen te krijgen. Ook staat er heel duidelijk in hoe je delen moet vergroten en verkleinen.

Mijn boek is in het Engels, ik weet dat het bij BOL.NL te verkrijgen is maar ik weet niet of er ook een Nederlandse versie bestaat.

In het boek wordt stap voor stap uitgelegd hoe je basispatronen kunt maken en deze daarna aan kunt passen voor verschillende modellen. Je moet wel met de maten rommelen want poppenkleertjes zijn duidelijk anders dan baby en kinderkleertjes maar dat hoort er allemaal bij.